ØNSKER Å HEDRE CHRISTOPHER HAMMER

Tekst: Kari Isingrud

Årets festivalakevitt lanseres under Potetfestivalen, torsdag 14. september. Christopher Hammers Selskapsakevitt er et resultat av tradisjon, innovasjon og flinke folk i den norske
brennevinskulturen. Og så smaker den godt til julematen!

broken image

Den nye etikettener laget av Håkon Forfod Sønneland, med hjelp av en maler fra 1700-tallet og
kunstig intelligens.

- Det har vært morsomt å lage denne akevitten, sier fagdirektør og destillatør hos Atlungstad Håndverksdestilleri, Halvor Heuch.

Han forteller at noe av vannet til produksjonen, er hentet fra en av Hammers gamle kilder ved Randsfjorden. Det er brukt tradisjonsrike norske krydder som karve, fennikel og koriander. Potetspriten er laget på Atlungstad Brenneri, er tilsatt krydderdestillater, og har godgjort seg på sherryfat. Det endelige resultatet har blitt en flott,klassisk norsk akevitt, mener Halvor.

Norske akevittradisjoner

Christopher Hammer ble født i 1743 og bodde på Melbostad i Gran. Han regnes som den norske akevittens far. Hammer brakte kunnskap fra Europa til Norge, og ville lære bøndene å lage bedre brennevin.

- Den gang ble brennevin sett på som medisin, og jo verre det smakte jo bedre skulle det
virke, ler Halvor.

Han er selv ingen hvem som helst i faget: Han har vært ansatt på Vinmonopolet i en årrekke,
og er særlig kjent som destillatør av nettopp akevitt. Han er ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden, - en utmerkelse har han fått for sitt arbeid for norsk matkultur og akevitttradisjon.

broken image

Halvor Heuch, fagdirektør og destillatør hos Atlungstad Håndverksdestilleri

Hammer på etiketten
Årets etikett er laget av forfatter og idékunstner Håkon Forfod Sønneland, med god hjelp
av en maler fra 1700-tallet og kunstig intelligens. Håkon har tatt utgangspunkt i Peder Pedersen Aadnes oljemaleri av Christopher Hammer fra 1770 og brukt kunstig intelligens til å lage et nytt bilde.

- Det er en morsom problemstilling, ler han, - for hvem er det egentlig som har laget det
nye bildet?

Kari Framstad Lokrheim i Gran Handel og Håndverk forklarer at styret ønsket å hedre
Hammer. Hun mener at en ny selskapsakevitt, ny etikett og mer oppmerksomhet om
historien og Hammers røtter på Hadeland, er en fin måte å gjøre det på.

Hun opplyser at akevitten foreløpig produseres i etantall på 1200 flasker hvorav 500 er nummererte.

- Vi har laget festivalakevitt hvert år siden 2016, og den har blitt veldig populær,
også som samlerobjekt, sier hun.

Potetaften med foredrag og mat i Mjølbua

Fredag 15. september klokka 19 kommer Halvor Heuch til Mjølbua på Gran. Han skal fortelle om Christopher Hammer og den norske akevittens historie. Det blir servert god mat
og godt drikke. Billetter kan bestilles hos Mjølbua.